Naturalny Eteryczny 12 ml Olejek Sandałowy

(1 opinia klienta)

Nazwa botaniczna: Amyris Balsamifera Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda pozyskiwania: destylacja parą wodną
Pozyskiwanie z: drewna
Zapach: drzewny, ziemisty, ciepły,
Dobrze łączy się z: olejkiem eterycznym z wetiweru, olejkiem cynamonowym, olejkami z przypraw, olejkami cytrusowymi (pomarańczowym, bergamotowym, cytrynowym, grejpfrutowym), olejkiem lawendowym, olejkiem paczulowym

RECEPTURY NA MIESZANKI z olejkiem SANDAŁOWYM na BloguZastosowanie olejku eterycznego z drzewa sandałowego

Weź głęboki oddech i zrelaksuj się dzięki naturalnej sile olejku z drzewa sandałowego! Nasz czysty olejek terapeutyczny jest idealny do łagodzenia napięcia i uspokojenia umysłu. Można stosować go jako delikatny antydepresant lub rozcieńczyć np. olejkiem migdałowym i nakładać bezpośrednio na skórę, aby odżywić i zmiękczyć naskórek. Z olejkiem z drzewa sandałowego poczujesz zen w mgnieniu oka!

Opakowanie zawiera 12 ml olejku ± 2 ml.

15.99 

Naturalny Eteryczny 12 ml Olejek Sandałowy

(1 opinia klienta)

Nazwa botaniczna: Amyris Balsamifera Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda pozyskiwania: destylacja parą wodną
Pozyskiwanie z: drewna
Zapach: drzewny, ziemisty, ciepły,
Dobrze łączy się z: olejkiem eterycznym z wetiweru, olejkiem cynamonowym, olejkami z przypraw, olejkami cytrusowymi (pomarańczowym, bergamotowym, cytrynowym, grejpfrutowym), olejkiem lawendowym, olejkiem paczulowym

RECEPTURY NA MIESZANKI z olejkiem SANDAŁOWYM na BloguZastosowanie olejku eterycznego z drzewa sandałowego

Weź głęboki oddech i zrelaksuj się dzięki naturalnej sile olejku z drzewa sandałowego! Nasz czysty olejek terapeutyczny jest idealny do łagodzenia napięcia i uspokojenia umysłu. Można stosować go jako delikatny antydepresant lub rozcieńczyć np. olejkiem migdałowym i nakładać bezpośrednio na skórę, aby odżywić i zmiękczyć naskórek. Z olejkiem z drzewa sandałowego poczujesz zen w mgnieniu oka!

Opakowanie zawiera 12 ml olejku ± 2 ml.

15.99 

Szczegółowy opis

Opis Produktu

Olejek z drzewa sandałowego to luksusowy olejek eteryczny o niezwykle łagodnym, słodkim i drzewnym zapachu – charakterystycznym dla orientalnych perfum i kadzideł. Często stosowany w perfumach z wyższej półki, jest ulubieńcem zarówno mężczyzn, jak i kobiet.

Drzewo sandałowe było używane od czasów starożytnych jako kadzidło do zastosowań duchowych. Olejek z drzewa sandałowego działa uspokajająco na emocje i pomaga w osiągnięciu wewnętrznego spokoju. To dobry wybór w przypadku stresu, depresji lub niskiej samooceny. Drzewo sandałowe jest również uważane za afrodyzjak.

Olejek z drzewa sandałowego pochodzi z twardzieli drzew z rodzaju Santalum. Jest to jeden z najdroższych olejów na świecie ze względu na niezwykle powolny wzrost drzew, którego dojrzewanie trwa dziesiątki lat, zanim można je zebrać do produkcji oleju.

Istnieje około 30 gatunków drzew sandałowych, które występują w całej Azji, Australii i regionie Pacyfiku, ale tylko kilka z nich jest powszechnie wykorzystywane do wytwarzania olejku eterycznego. Wschodnioindyjskie drzewo sandałowe Santalum album jest źródłem klasycznego olejku eterycznego najwyższej jakości.

Metoda pozyskiwania

Olejek sandałowy pojawia się dopiero po około 30 latach w drzewach sandałowych, których obwód przekracza 50 cm. Olej najpierw rozwija się w korzeniach i stopniowo rozprzestrzenia się po całym drzewie. Jakość oleju zależy od wieku drzewa i może minąć nawet 60 lat zanim drzewo zostanie uznane za gotowe do zbioru. Najbardziej ceniony (i najdroższy) olejek pochodzi z drzew, którym pozwolono dojrzewać przez co najmniej 60 lat.

Żniwa to delikatny proces; drzew nie można po prostu ściąć, ponieważ olej jest rozprzestrzeniony po wszystkich korzeniach, gałęziach i pniu. Drzewa są ostrożnie wyrywane z korzeniami, zwykle w porze deszczowej, kiedy zawartość oleju jest najwyższa. Po wyrwaniu drzew, drwale wystawiają je na działanie białych mrówek, które zjadają biel podkorową i korę, pozostawiając po sobie bogaty w olej twardziel. Jest on ciężki, twardy, drobnoziarnisty i przyjmuje kolor od jasnożółtego do czerwonawo-brązowego. Drzewo sandałowe zachowuje swój aromatyczny charakter przez wiele lat, dlatego też historycznie jest uznawane za luksusowy materiał budowlany.

Po zebraniu, kolejnym krokiem jest zamienienie twardzieli w gruby proszek, aby wydobyć jak najwyższą jakość do ekstrakcji. Zarówno sproszkowane drewno twardzielowe, jak i korzenie poddawane są destylacji parą wodną, ​​w wyniku której powstaje olejek eteryczny z drzewa sandałowego w kolorze od jasnożółtego do złotego (odpowiednio nazywany „płynnym złotem”). Najbardziej ceniony olejek z drzewa sandałowego jest produkowany w dystrykcie Mysore w indyjskim regionie Karnataka; jest to odmiana olejku używana przez najsłynniejsze domy mody do tworzenia delikatnych linii zapachowych.

Skład:

  • 100% naturalnego olejku z drzewa sandałowego

Właściwości

Korzyści olejku z drzewa sandałowego w aromaterapii obejmują uziemienie i wyciszenie umysłu, wywołanie uczucia spokoju i jasności, a także poprawę nastroju i zmysłowych odczuć. Zalety w kosmetyce obejmują właściwości nawilżające i oczyszczające, które pomagają zrównoważyć cerę oraz uzyskać pięknie, jedwabiste i lśniące włosy.

Od wieków, wschodnioindyjski olejek z drzewa sandałowego był popularnym składnikiem medycyny ajurwedyjskiej – ludowej medycyny Indii. Był również wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM).

W tych tradycjach olejek z drzewa sandałowego był używany wraz z innymi terapiami, aby pomóc w leczeniu:

  • zwykłego przeziębienia
  • infekcji dróg moczowych
  • problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym
  • problemów trawiennych
  • problemów z mięśniami
  • zaburzeń psychicznych
  • hemoroidów
  • świerzbu

Niektóre badania potwierdziły, że drzewo sandałowe posiada właściwości zdrowotne, dlatego może pomóc przy:

  • Zapaleniach, takich jak łuszczyca i atopowe zapalenie skóry

  • Stanach niepokoju

  • Gojeniu ran

  • Ochronie przed rakiem skóry

  • Infekcjach

Zastosowania oleju z drzewa sandałowego

  • inhalacje lecznicze
  • zapach do domu
  • regeneracja i odnowa
  • relaks
  • skóra i włosy
  • stres
  • sen
  • SPA i kąpiele
  • sauna

Więcej zastosowań dla olejku sandałowego znajdziesz w naszym wpisie na blogu: Zastosowanie eterycznego olejku z drzewa sandałowego

Jak aplikować olejek eteryczny?

Stosowanie miejscowe na skórę: Nasze olejki eteryczne są w 100% czyste i nierozcieńczone. Aby nałożyć olejek na skórę, należy rozcieńczyć go w wysokiej jakości olejku bazowym. Zalecamy wykonanie uprzednio testu skórnego przy użyciu nowego olejku eterycznego.

Rozpylanie i wdychanie: Wdychaj ulubione olejki eteryczne za pomocą dyfuzora, kominka do olejków eterycznych lub osobistego inhalatora kieszonkowego. Instrukcje dotyczące użytkowania dyfuzora można znaleźć na stronie produktu dyfuzora.

DIY, czyli zrób to sam: Poznaj proste receptury i przepisy na różne mieszanki olejków eterycznych na naszym blogu. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie > Blog

Mieszanie eterycznego olejku sandałowego z innymi olejkami

Naturalny Eteryczny 12 ml Olejek Sandałowy wspaniale łączy się z innymi olejkami eterycznymi, tworząc w ten sposób unikalne i wyjątkowe zapachy. Mieszanie olejków eterycznych to sztuka w której każdy może puścić wodze fantazji i eksperymentować do woli, by stworzyć swój indywidualny, ulubiony zapach. W ten sposób można wydobyć nowe, subtelne nuty zapachowe z olejków eterycznych, które zachwycą Twój zmysł węchu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak łączyć ze sobą poszczególne olejki z Naturalnym Eterycznym 12 ml Olejkiem Sandałowym, odwiedź nasz wpis z recepturami na blogu: Zastosowanie eterycznego olejku z drzewa sandałowego

Uwagi

Trzymać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży lub pod opieką lekarza, skonsultuj się z lekarzem. Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować wewnętrznie, chyba że tak zaleci licencjonowany aromaterapeuta lub lekarz.

Produkty podobne do Naturalny Eteryczny 12 ml Olejek Sandałowy

Naturalny olejek sandałowy to nie jedyna nasza propozycja, ponieważ w ofercie mamy znacznie więcej naturalnych olejków eterycznych, które wspaniale współgrają z aromatem drzewa sandałowego, a są nimi między innymi:

  1. Naturalny Eteryczny 7 ml Olejek Wetiwerowy (Vetiver)
  2. Naturalny Eteryczny 12ml Olejek Paczuli
  3. Naturalny Eteryczny 12 ml Olejek Cynamonowy

Z kolei jeśli szukasz większych pojemności olejku sandałowego, możemy zaproponować:

  1. Naturalny Eteryczny 500 ml Olejek Sandałowy

Nasz naturalny Naturalny Eteryczny 12 ml Olejek Sandałowy możesz również zobaczyć i polubić na naszych mediach społecznościowych:

Źródła: https://www.healthline.com/health/what-is-sandalwood#traditional-medicine

1 review for Naturalny Eteryczny 12 ml Olejek Sandałowy

  1. Krzysztof

    Konkretny zapach

Dodać recenzję
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu